Студенти от катедра МАХВП на конференцията „Студенти в Буковина“

През май 2015 г. 8 студента от катедрата участваха с доклади на Международната научна студентска конференция в Сучава. Конференцията, известна с името „Студенти в Буковина“ беше организирана от факултета по хранително инженерство на университета „Стефан чел Маре“, Сучава, Румъния. На конференцията присъстваха студенти от различни университети в Румъния, Украйна, Молдова и др. От България присъстваха 4-има студенти, обучаващи се в различни специалности в катедра МАХВП-Галина Ангелова-ОКС „магистър“ и Михаел Владимиров, Олег Михайлов, Георги Кичуков 9 специалност „Хранително машиностроене“ – ОКС „бакалавър“. Отлично се представи Галина Ангелова, която получи награда за представения доклад. На всички студенти бяха връчени грамоти за участие. Студентите останаха с великолепни впечатления от страната домакин, създадената атмосфера на приятелство и от видяното в университетските среди. Завързаха се много нови приятелства, а желанието на всички участници беше това да не свършва. Но всяко нещо си има край. Въпреки това раздялата беше с пожелание за нова среща в Буковина.

Специалната награда на списание „Тара и упаковка“ за 2016 г. отново в катедра МАХВП

За втора поредна година журито на Международния студентски конкурс за най-добра опаковка „Заводной апельсин“ присъди специалната награда, давана от списание „Тара и упаковка“, Русия на студент от катедра „Машини и апарати за хранителновкусовата промишленост“. Това е студента Георги Кичуков, завършил специалност „Хранително машиностроене“ и в момента обучаващ се в катедрата по специалността „Машини и апарати за хранителновкусовата и биотехнологичнаа промишленост“ за ОКС „магистър“. Неговата разработка е опаковка за бонбони.

Честито!

Специалната награда на списание „Тара и упаковка“ Москва, Русия присъдена на Мария Минчева от катедра МАХВП

Журито на Международния студентски конкурс „Заводной апельсин“ 2015 година присъди специалната награда на списание „Тара и упаковка“, Москва, на студентката Мария Минчева, обучавана в катедра „Машини и апарати за хранителновкусовата промишленост“ по специалността „Опаковане и опаковъчна техника за хранителновкусовата и биотехнологичната промишленост“. На конкурса тя представи своята разработка „Серия опаковки за промишлени стоки“.

Честито!

Семинар „Хигиенен дизайн на технологичното оборудване за производство на храни и напитки“ – Пампорово, 5 юни 2015

На 5 юни от 16.00 часа в хотел „Ела“-Университетска творческа база на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще се проведе научно практически семинар на тема „Хигиенен дизайн на технологичното оборудване за производство на хранитерни продукти и напитки“.

Семинарът се провежда от колектив от Техническия факултет на Университета по хранителни технологии и катедра „Машини и апарати за хранителновкусовата промишленост“. Той е част от мероприятията, предвидени от екипа, реализиращ проект на тема „Подобряване на хигиенния дизайн на технологичното оборудване в хранителната промишленост“, финансиран от фонд „Наука“ на УХТ.

Семинарът ще се проведе в рамките на провежданата вече традиционно Международна научна конференция „Развитие на науката, технологиите и техниката при производството, опаковането, етикетирането, съхранението и дистрибуцията на хранитени продукти и напитки“.

За участие в семинара и повече информация може да се обърнете към членовете на катедра МАХВП, на телефон 603 814, E-mail: mahvpuht@gmail.com

Покана за семинара и основните теми, които ще се разглеждат можете да свалите от тук!

Нова награда за студент от катедра МАХВП

За втора поредна година студентът от катедра МАХВП инж. Георги Кьорванчев печели Бронзов диплом от престижния Международен студентски конкурс за най-добра опаковка в Москва, Русия. В конкурса тази година участие са взели 206 студента от различни страни.

Георги Кьорванчев представи две свои авторски работи-опаковка за червено вино и опаковка за водка „Русский стандарт“. Работата му е високо оценена от жури, в чийто състав влизат известни учени, журналисти и ръководители на творчески колективи, занимаващи се с промишлен дизайн.

Инж. Кеорги Кьорванчев е завършил специалност „Техника за хранителната и биотехнологична индустрия“ с ОКС бакалавър. След придобеване на първото си инженерно звание продължава образованието си в специалност „Опаковане и опаковъчна техника“ към катедра МАХВП. В момента работи в АДЛ печатница Идеал като дизайнер проектант на опаковки от картон.

Честито на притежателя на Бронзовия диплом от 18-я Международен студентски конкурс „Заводной апельсин“!

Посланикът на Република Франция връчи орден на проф. Симеон Василев

Посланикът на Република Франция Негово Превъзходителство Филип Отие връчи отличителния знак Кавалер на Националния орден на Академичните палми на проф. д-р инж.  Симеон  Василев, ръководител на Центъра за франкофонско обучение в Университета по хранителни технологии, за заслугите му за развитие на френско-българското сътрудничество в областта на науката и висшето образование.

40 години катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника“

Катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника“ на Университета по хранителни технологии в град Пловдив навършва 40 години от основаването си. В тази връзка ще се проведе конференция с международно участие, която е 7-ма по ред и вече се е утвърдила като традиционна среща на идеи и специалисти от областта на автоматиката, информационната и управляващата техника.

Съставът на катедрата и ръководството и канят всички на предстоящето мероприятие, което ще се състои от 17 до 19 октомври 2013 година.

Поканата за конференцията можете да изтеглите от тук!

Лятна школа по етикетиране в УХТ в рамките на проект NUTRILAB

От 12 до 16 май в Университета по хранителни технологии се проведе лятна школа по етикетиране на храни и напитки. Школата се проведе в рамките на мероприятията, предвидени при осъществяването на проект NUTRILAB, финансиран от 7-ма Рамкова програма.

Участници в школата бяха изследователи от България, Русия, Украйна, Молдова и Румъния. Това са страните, от които са и участниците в проекта-12 университета.

В тематиката на обучението бяха включени лекции, запознаващи участниците в проекта и желаещите да се информират, със законодателството в областта на етикетирането на хранитени продукти и напитки, проблемите с възприемането от потребителите на новото хранително етикетиране.

Лектори бяха проф. Стефан Стефанов от Университета по хранителни технологии и председател на Национална академия по опаковане, проф. Димитру Мнерие от Тимишоара, Румъния, доц. Веселка Дулева от Министерството на здравеопазването, Елица Маринова от Университета по хранителни технологии.

В рамките на мероприятията от лятната школа участниците посетиха и АДЛ печатница Идеал, където се запознаха с производсвото на опаковки от картон.

Участниците в проекта проведоха задълбочени дискусии относно организацията на мероприятията в проекта, проблемите с възприемането на новото законодателство и етикетирането на храни и напитки и набелязоха мерки за тяхното преодоляване.

(English) 40 Years Department MAFI

International Conference celebrates its 40th anniversary Department „Machinery for the food industry“, University of Food Technologies in Plovdiv. It involved with reports and guests of similar schools in Russia, Moldova and Ukraine.

Trained in the last 4 decades have 900 bachelors and masters engineers. Problems establishing common criteria will be part of the conference, said Professor Stefanov:

Stefan Stefanov:

– I hope to help each other in solving problems that arise in connection with the various approaches to education that are different universities in order to create better mobility of students from different countries.

Department is unmatched in the field of higher education nationwide. Trained professionals here are well accepted in the industry in our country and abroad. In recent years, standards in the preparation of food fell reminds one of the founders of the department and honorary chairman of the organizing committee of the celebrations Professor Stefan Dichev:

Stefan Dichev:

– Accompany the countless products that are not good for the consumer and for this we have to fight in this respect in 2013, as has emerged in the world, a new era in the management of brain and thinking people, mainly because It is this that, in order to accompany parelno high flow fakes.

Bulgaria was formed about 21 percent of gross domestic product of food production. Now the rate has fallen below 15, but high quality can fight unfair competition, says Professor Dichev.

Репортаж от честването на юбилея

Репоргаж от честването на юбилея на катедра МАХВП може да видите тук!